Pepeçura Malzemeleri
1 kg. siyah üzüm
5-6 bardak su
1 bardak toz şeker
3-4 yemek kaşığı mısır nişastası
1 kg. siyah üzüm
5-6 bardak su
1 bardak toz şeker
3-4 yemek kaşığı mısır nişastası
Siyah üzümü iyice yıkayın. Tanelerine ayırın. Geniş bir kaba alıp üzerine 1 bardak şeker ekleyin ve bir kaşık yardımıyla bastırarak ezin. Sonra 4 bardak su ekleyip karıştırın tencereye alıp kaynatın.
Ateşten aldıktan sonra üzüm suyunu süzgeçten geçirin. Süzülmüş üzüm suyunu 1 bardak suda erittiğiniz nişastayla birlikte pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
Nişastalı üzüm suyunu tencereye geri boşaltın ve tekrar ocağa alın. Sürekli karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin. Porsiyonluk veya bütün bir kaba henüz sıcakken boşaltın.
Buzdolabında iyice soğutarak katılaşmasını sağlayın.
Üzüm ve nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz.
Yayın tarihi Kategoriler Ramazan Tarifleri, Tatlılar
Sevim
Ekim 2017
Ben ilk defa pepeçurayla tanıştım bir hafta önce eşim rizeli bir akadaşından pet şişede getirdi ama biraz bekledi astlendi veya bozuldu ne yapmalıyım atayımmı?
editör E.M.
Ekim 2017
Bozulduğunu düşündüğünüz, gördüğünüz yiyecekleri asla tüketmeyiniz.
Berrin Turan
Eylül 2016
Merhaba, ben de şu yorumu eklemek isterim ki diğer bir ismi de ”Papa” olan pepeçurayı biz küçüklüğümüzde kaseyi avucumuza ters çevirip elimizden yerdik, annem bize böyle öğretmişti :))))
aybuke
Ekim 2015
Arda bey merhaba, pepeçura yapmış olmanıza çok sevindim fakat tarifte oldukça sıkıntılar var gerçek bir pepeçura yapımı için mutlaka rizedeki yaşlı teyzelerle görüşün şaka bir yana mısır nişastası değil mısır unu ve biraz da beyaz un kullanılır içinde hafiften tanecikli bir yapı olur ve aşağıda denildiği gibi rizede yetişen kokulu siyah üzümler kullanılır istanbulda onu bulmak pek kolay değildir sizden ricam tekrar bir pepeçura tarifi yapın ve bu şekilde deneyin aradaki farkı hem kıvam hem renk hem de tat olarak göreceksiniz. İşin ustasına tavsiye vermek haddime değil tabi ki ama göz önüne alırsanız çok sevinirim. Hepinize kolay gelsin iyi günler
Şükrü
Eylül 2014
Pepeçura siyah üzümden yapılır ancak bu üzüm doğu karadeniz bölgesinde yetişen kokulu üzüm dediğimiz siyah üzümdür. Ayrıca doğu karadeniz ve rum kökenli bir tatlı olduğu için mısır unu kullanılmadan gerçek bir pepeçura tarifi olmaz. Sevgiler…
İsim
Kasım 2013
pepeçuranın koyu olması ne yapmalıyım tarıfın aynını yaptım ama koyu olmadı tşk
sevgi
Ağustos 2013
Sevgili Arda, tebrikler ve sonsuz teşekkürler. Pepeçura da dahil yaptığım tüm tariflerin hem çok beğenildi hem de övgüler almamı sağladı. İyi ki varsın……….
Dursune
Ağustos 2013
Biz de Karadenizliyiz 10 kuşaktır. Pepeçurayı da Arda oğlumun tarifindeki gibi nişastayla yaparız.
FATMA KARATAŞ
Ağustos 2013
Merhabalar pepeçurayı bir Karadenizli olarak bende çok iyi biliyorum tepsi tepsi koca kara kazanlarda yaparız.Fakat pepeçuraya biz papa da deriz asla nişasta katmayız.Çok ince elekten mısır unu elenir ve mısır unuyla yapılırrr…Bunuda belirtmeden geçmek istemedim pepeçuranın aslı bu.Sizinde ellerinize emeğinize sağlık..
FATMA KARATAŞ